HF

5+1 vitamin, amely serkenti a férfiak haj- és szakállnövekedését.

Van-e lényeges különbség a női és férfi haj között? 

Vajon miért kell a női hajtól megkülönböztetett férfi hajról beszélnünk? Van egyáltalán valóságalapja ennek a különbségtételnek?

Néhány tudós szerint valós az állítás, mely szerint található néhány meghatározó eltérés a női és férfi haj között. Az eltérést az x és y kromoszómák okozzák, amelyek fiziológiai különbözőséget idéznek elő. 

Csupán egy példa az érzékeltetés kedvéért: a férfiak hajgyökere átlagosan 1 mm mély, míg a nőké ehhez képest 2,5 mm. Ugyanakkor a hajszál kétszer olyan vastagnak mutatkozik a férfiak esetében, éppen ezért a férfiaknak nagyobb eséllyel és hamarabb elhull a hajuk, mint a nőknek. A hajhullás férfiaknál még abban az esetben is nagyobb eséllyel tör felszínre, mint nőtársaik esetében, ha egy sor más hajhullást okozó tényező kiesik a számításból (gondolunk itt példaképpen a tesztoszteronszintre). 

A napi szinten jelentkező és természetesnek nevezhető 100 hajszál elhullás miatt mindaddig nem szükséges aggódni, amíg az elhullatott hajszálak helyére más, új szálak nőnek, azaz fennmarad a hajhullás – hajvisszanövés egyensúly. Az egyensúlyt több faktor is előidézheti: hormonális zavar, helytelen táplálkozás, külső hatások, betegségek stb. 

Ettől lesz a haj férfias? 

A férfiakat és nőket érintő kardinális fizikai különbségek már a pubertás kezdetekor erőteljesen megmutatkoznak. Ennek a változásnak a kiváltó oka az androgéneknek nevezett nemi hormonok, amelyek stimulálják a haj és a szőr növekedését. 

A szakáll helye az evolúcióban

A férfiak a nőknél jóval több androgénhormont kaptak ajándékba a természettől. Az evolúció-pszichológusok megállapítása szerint elődeink életében a nők a szakállas férfiakat sokkal vonzóbbnak tartották csupasz és sima arcú férfitársaiknál. Mindennek a vonzódásnak (szakáll-hatásnak?) köszönhetően szívesebben hagyták magukat elcsábítani, és nagyobb örömmel szültek utódokat az erőteljesebbnek tartott, szakállas férfiaknak. 

A szakáll domináns vonást kölcsönös viselőjének, akinek az állkapcsát látszólag megnöveli, ez pedig jelentős mértékben fokozza a szakállal rendelkező férfiak szexuális vonzerejét a nők szemében. 

A rossz hír az, hogy ugyanaz a tesztoszteron, amely korábban a férfiak testét jellegzetes szőrösödésre sarkallja, később kopaszodásra nógatja őket (habár a tudósok szerint a férfikopaszságnak is megvannak a maga evolúciós indítékai: mint a szexuális aktivitás alábbhagyását jelölő fizikális „bélyeg”, ill. ismertetőjel). 

Miért csak a férfiak érintettek szakállügyben? 

Gyerekként egy lágy szőrzet borítja mind a fiúk, mind pedig a lányok testét, amelyet vellusnak neveznek. A változás a pubertás során következik be, amelyet az androgénekidéznek elő. Habár az androgének mindkét nemnél megtalálhatóak, mégis a férfiaknál nagyobb arányban. Ezek a gének fokozzák a vellus haj vagy -szőrzet sötétedését és durvábbá válását. A hónalj és szemérem környéke különösen érzékenyen reagál a tesztoszteronra és más androgénekre, ezért ezeken a testterületeken a szőr sötétebb lesz (férfiak és nők esetében egyaránt). 

A férfiak magas androgénszintjének betudhatóan azonban a szőrnövekedés erőteljesebbnek bizonyul. Mindazonáltal – habár ezek a hormonok serkentik a szőrzet-növekedést – a genetika lesz az igazán meghatározó összetevő a szakáll sötétségét és vastagságát illetően. 

Miért kopaszodnak a férfiak? Melyek a férfikopaszság okai?

Taylor Alex Fennema, az Oscar Blandi szalon stylistja a Snob Essential azon kérdésére, mely szerint: Mi a különbség a női és férfi haj között? Szellemes egyszerűséggel csupán ennyit válaszolt: a hajvágás. Természetesen ez esetben a hajstílusra terelődik a figyelem, de joggal tehetjük fel a kérdést, hogy: akkor mi van azokkal a férfiakkal, akiknek a hajhullás testileg és lelkileg is gondot okoz? 

A tudósok szerint a férfikopaszság szorosan összefügg a dihidrotesztoszteron hormonnal. Ez a hormon idézi elő azt, hogy a fejbőr régi hajszálait fokozatosan rövidebb és vékonyabb hajszálak váltják fel. 

Egy 2011-es tanulmány szerint a férfiak kopaszságának oka az, hogy az öregedéssel együtt a fejbőr sejtjei lassan elveszítik szőrtüsző-képező kapacitásukat. 

A kopaszság megelőzésére van néhány preventív módszer, amelyek döntő többsége akár már azonnal beépíthető a napi rutinba, mint példaképpen: 

  • lágy sörtéjű hajkefe használatára való átállás
  • a törülközővel való hajdörzsölés azonnali kiiktatása 
  • a túl gyakori hajmosásoktól való tartózkodás
  • különféle hajra káros kémiai anyagoktól való tartózkodás stb. 
A férfi kopaszság gyökere az őssejtekben található? 

Dr. George Cotsarelis, a Pennsylvaniai Egyetem dermatológia professzora szerint az a relatíve új tudás és felfedezés, amely szerint idővel a fejbőrben található őssejtek nem képesek a szőrtüszőket létrehozó sejteket produkálni tulajdonképpen egy reményteljes felfedezés. 

Hogyan? Dr. Cotsarelis ezt azzal magyarázza, hogy a kopasz férfiak esetében tulajdonképpen nem történik más, minthogy a szőrtüszők mikroszkopikus méretűre zsugorodnakössze. Mindemellett pedig a szőrtüszők őssejtjei is „elbágyadnak”, erejüket vesztik, amely azonban szükséges lenne az új haj növekedéséhez. A tudós szerint mégis van remény, hiszen a kopasz emberek ugyanannyi őssejttel rendelkeznek, mint hajjal „büszkélkedő” társaik. A kutatóknak mindössze annyit kell tenniük a jövőben, hogy valamilyen úton-módon rávegyék az őssejtteket, hogy több szőrtüsző őssejtet termeljenek. Ennek hatására nagyobb szőrtüszők generálódhatnak, amelyek megnövesztik a hajat. 

Dr. Cotsarelis hozzáfűzte még, hogy aggódni igazán akkor kellene, ha a szőrtüszők végleg eltűnnének, vagy látványosan kimerülnének, azonban nem ez a helyzet, hiszen jelen vannak, amely bizonyosság reményt adhat a haj újranövesztéséhez. 

Laboratóriumi haj-őssejtszámlálás  

Dr. Cotsarelis és munkatárai alaposan szemügyre vették az androgenetikus alopéciában (ez az elnevezés a férfikopaszság tudományos neve) szenvedő férfiak fejbőrének kopasz és nem-kopasz bőrsejtrészeit egyaránt. 

A művelet során rájöttek arra, hogy a kopasz és a nem-kopasz fejbőrrészeken azonos számú őssejt található. A különbség e két terület között az volt, hogy a kopasz fejbőrön alacsonyabb arányú szőrtüsző-őssejtet találtak, mint a nem-kopasz fejbőrön. 

Mindezek fényében a tudósok a kopaszságot azzal magyarázták, hogy az őssejtek itt nem voltak képesek befejezni normál fejlődésüket, ennek hatására pedig progenitor sejtekké váltak. A kihívás tehát aktiválva van a tudósok körében, azonban jelen pillanatban is vannak hatékony megoldásoka hajhullás és kopaszság megelőzése érdekében. Az alábbiakban ezekről a lehetőségekről szólunk a teljesség igénye nélkül. 

5+1 vitamin, amely előmozdítja a férfiak haj- és szakállnövekedését 

Az az vagy, amit megeszel mondás az egészséges szakállra és hajra is rávetíthető, ezért mindenképpen érdemes gondoskodni arról, hogy az étrendünk optimális mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmazzon. 

Az A-, C-, E- és néhány B-vitaminok nagy segítséget nyújthat a hajhullás megelőzésében, valamint a szakáll növekedésében. A kiegyensúlyozott étkezés során elengedhetetlen a kellő mennyiségű zöldség-, gyümölcs és hal fogyasztása, mindezek mellé ugyanakkor javasolt beépíteni a vitamintablettákat is. 

Haj- és szakállvitaminokkal az előkelőbb megjelenésért 
1.   A-vitamin

Az A-vitamin, többek között, segíti a faggyúelőállítást, amit a szervezet természetes kenőanyagaként is definiálhatunk. Hozzájárul a szőrszálak megfelelő hidratáltságához és fényességéhez. Számos haj- és szakállvitamin kulcsponti összetevőjeként tartható számon. 

Megtalálható: sárgarépában, tejben, májban, zöld leveles zöldségeken, tojássárgájában, brokkoliban, káposztában, paradicsomban. 

2.   C-vitamin

A C-vitamin segít a testnek, hogy megszabaduljon a szabad gyököktől, amelyek a szőrtüszőkre is negatív hatást gyakorolnak. Támogat az egészségesebb és dúsabb haj eléréséért tett küzdelemben, mivel fokozza a vérkeringést. A dús arcszőrzet eléréséhez a fejbőr kiváló vérkeringésére alapvető szükség van, hogy a számtalan apró ér táplálhassa a szőrtüszőket. 

Megtalálható: narancsban, eperben, zöldpaprikában, kiwiben. 

3.   E-vitamin

Az E-vitamin elengedhetetlen a hajegészség megőrzéséhez. Stimulálja a vérkeringést. Biztosítja, hogy a szőrtüszők átvegyék az összes haj- és szakállnövekedéshez szükséges tápanyagot. 

Megtalálható: sárgabarackban, búzacsíra olajban, nyers diófélékben és magvakban. 

4.   B3-vitamin

A B3-vitamin (vagy más néven a Niacin) egy a vér keringését serkentő vitamin, amely a szőrtüszőkben befolyásolja a szakáll növekedését. 

Megtalálható: olajos halban, csirkehúsban, májban, földimogyoróban. 

5.   Inozitol

Az Inozitol egy B-vitamintípus, amely segít a hajhagymák egészségesen tartásában. 

Megtalálható: májban, gabona- és citrusfélékben. 

+1
B7-vitamin 

A B7-vitamin, vagyis a biotin fokozza a hajnövekedést (különösen az arcszőrzet növekedését). Élénkíti a keratin szintézisét (amely egy hajfehérje). 

Megtalálható: osztrigában, halban, hüvelyesekben, tojássárgájában.

Amit még ezen felül is megtehető

A haj- és szakáll egészségének megőrzéséhez több (óv)intézkedést is kell tennünk, mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a hajunk és szakállunk egészsége nagyban függ olyan tényezőktől is, mint az: életkor, testtípus, a pubertás testünkre gyakorolt hatása, genetika stb. 

Sajnos nem mindenki tud/akar/képes egészségesen táplálkozni, ennek következményeként viszont előfordulhat, hogy a szervezet nem kapja meg a haj- és szakáll egészségének megőrzéséhez szükséges vitaminadagot. 

Ekkor érdemes a férfi haj- és szakállvitaminok használata

Hairforce prémium férfi hajvitamin használatával új életre kel a haj, egészségesebb, fényesebb és tetszetősebb lesz általa a hajkorona. A lágyzselatin kapszulába burkolt természetes, mellékhatás-nélküli hatóanyagoknak köszönhetően, kellőképpen felfegyverkezve, szembe lehet szállni a kopaszsággal. További részletek itt olvashatók.